Det här har vi gjort
Nedan följer ett axplock av olika initiativ, projekt och aktiviteter som projekt DrottningH varit delaktiga i.
Nedan följer ett axplock av olika initiativ, projekt och aktiviteter som projekt DrottningH varit delaktiga i.
2014 anordnades det första S´mileloppet, ett löplopp för förskole- och skolbarn från Drottninghögs Skola, Dalhemsskolan och Kubikskolan.
I syfte att hitta ett roligare sätt för barnen i den nordöstra staden; Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal att röra på sig uppstod idén om ett lopp där barnen får springa mellan de tre stadsdelarna. Viktigt var att få det att kännas som ett riktigt löplopp med nummerlapp, vattenflaska och tidtagning. Sedan det första loppet 2014 har S’mileloppet anordnats varje år. Mellan 1400 och 1600 barn har stått på startlinjen och sprungit en engelsk mile, quarter mile eller half mile.
Eventet har varit väldigt uppskattat av alla inblandade, och blivit något som både skolbarnen och arrangörerna sett fram emot varje år. Föräldrar och anhöriga har tittat på vid sidlinjerna eller följt barnens tider online, och även getts möjligheten att följa evenemanget via en livesändning.
År 2020 har projekt DrottningH bestämt sig för att lämna över stafettpinnen till någon annan som vill arrangera loppet, och hoppas såklart att det får leva kvar under annan regi.
Den 13 juni 2014 skrevs det första inlägget på Drottabladet.se.
Drottabladet är en gemensam internetplattform för alla som är boende och verksamma på Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och Vasatorps trädgård. Alla som vill kan bli redaktörer och hemsidan används som ett internetmagasin för att informera om vad som händer i området, bjuda in till evenemang och tipsa om olika saker.
Drottabladet har blivit en viktig kanal för att nå ut till de boende och verksamma i området och hålla de uppdaterade om vad som pågår samt öppna upp för medborgardialog.
www.drottabladet.se
När det bestämdes att Drottninghög skulle få en ny lekplats tyckte vi i projekt DrottningH att det var viktigt att barnen fick vara med och bestämma lekplatsens tema. Temat blev Prinsessor och Drakar och lekplatsen utformades tillsammans med de boende i området, Idé A och projekt DrottningH.
I september 2014 invigdes lekplatsen med tal, livemusik och dansuppvisning.
På lekplatsen, som ligger i närheten av Drottninghögs skola, kan barnen klättra inuti drakens mage, åka nedför prinsesstornet i en rutschkana, gunga, leka i sandlådorna och mycket annat roligt. Lekplatsen har bord och bänkar för de med medhavd fika, toalett tillgänglig och ett antal boulebanor. Det finns något för alla, både stora och små!
Lekparken har blivit en riktig dragpunkt för familjer i området, och även en populär utflyktsdestination för familjer från resten av Helsingborg.
För projekt DrottningH är det viktigt att föra en aktiv medborgardialog med de boende i området. En lyckad sådan ledde till ”Odla på Drottninghög” – en mötesplats för alla som vill odla eller bara träffas och umgås. Tillsammans med de boende byggdes ett växthus i engelsk stil, och flera odlingslådor, bänkar och grillar ställdes fram.
”Odla på Drottninghög” har sedan invigningen 2016 blivit en populär mötesplats bland Drottninghögsborna och där odlas både blommor och sådant som går att äta.
Under 2016 stod den nya parken vid Drottninghögsbadet klar. Den tidigare gräsmattan i parken var nästan alltid blöt. Därför dränerades marken och ett nytt lager jord lades för att göra gräsmattan behaglig att vistas på. Flyttbara mål för bollspel placerades ut på gräset. En stor cirkelformad sandyta anlades för två beachvolleyboll-planer och två handbollsplaner. Runt sandytan byggdes ett trädäck med fasta solstolar.
Söder om sandcirkeln byggdes ett utegym för de träningssugna, där några av redskapen togs fram i samarbete med Drottninghögs vårdcentral.
I parkens norra del byggde vi en entré till parken med två nya ingångar – en längs parkens västra sida uppe på krönet och en som leder ner till badet. Utöver detta gallrades och glesades träddungen ut för att öppna upp mellan parken och bostäderna. Ny och förbättrad belysning sattes även upp för ökad trygghet.
Rekrytera
2016 bildades projekt Rekrytera. Rekrytera arbetar för att hitta effektivare vägar ut på arbetsmarknaden för boende i Nordöstra staden; på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal. Projektet är ett samarbete med Europeiska Socialfonden och ska hjälpa människor att leda sin egen process mot arbete och studier samt vara ett stöd för arbetsgivare att kunna rekrytera rätt personal.
Projektgruppen har en bred kompetens och består av arbetsförmedlare, coacher, studie- och yrkesvägledare, brobyggare, matchare och handläggare. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Helsingborgshem, Försäkringskassan och Drottninghögs vårdcentral och pågår fram till december 2019.
Mellan Drottninghögsparken och Grönkullagatan har en körsbärslund planterats. Våren 2018 stod körsbärslunden klar med nästan hundra nya träd av arten prunus. Både inhemska och exotiska arter planterades: bigarrå, plommon, aprikos, japanska prydnadskörsbär och många fler.
En del av vallen togs bort och ny belysning sattes upp för att förstärka tryggheten. Grillar, bord och bänkar placerades ut för möjligheten till att ha picknick, grilla eller bara slå sig ned en stund.
Drottninghög är ett område med fantastiska grönytor och att anlägga körsbärslunden var en del i att förstärka den härliga utomhusmiljön på Drottninghög.
Mellan 2016-2017 renoverades 54 lägenheter på Grönkullagatan 9, 11 och 13. Parallellt renoverades 57 lägenheter på Grönkullagatan 5, 17 och 19 delvis. Denna renovering blev klar 2017-2018. Grönkullagatan 15 har rivits och ersatts av två nya hus med totalt 67 lägenheter och fått namnet Grönkulla gård.
I bygget av Grönkulla gård anpassades fastigheterna efter Helsingborgshems koncept BoBas, vilket gör hyrorna lägre än i andra av Helsingborgshems nyproduktioner.
Ombyggnationen på Grönkulla gård var den första i en rad förändringar vad gäller bostäder inom projekt DrottningH, med det långsiktiga målet att utveckla Drottninghög genom att skapa fler och mer varierade bostäder.
Då de befintliga bostäderna på Drottninghög alla är relativt lika varandra så är det viktigt med större variation och fler bostäder så att fler kan upptäcka området. Det är även viktigt för att det ska vara möjligt för den eller de vars bostadsbehov förändras, att olika alternativ finns på området så att man inte behöver lämna Drottninghög på grund av bostadsutbudet.
År 2035 ska antalet bostäder på Drottninghög vara dubbelt så många som dagens 1100, och därför görs nu ett antal insatser för att utveckla bostadsutbudet och öka variationen i området.
You can use Google Translate to translate the contents of drottningh.helsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.